Saturday, July 20, 2024 06:06

Kort geding over sluiten Museum Maluku

Kort geding over sluiten Moluks Museum
Moluks Museum / Museum Maluku. Beeld: RTV Utrecht

UTRECHT – Stichting ‘Houdt MuMa Open’ spant een kort geding aan om te voorkomen dat het Molukse Museum Maluku in Utrecht ontmanteld wordt. Dat heeft de advocaat van de stichting bevestigd.

Het museum is per 1 oktober gesloten vanwege financiële problemen. Het bestuur van het museum is nu in gesprek met het Openluchtmuseum Arnhem en het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde in Leiden. Die nemen waarschijnlijk grote delen van de collectie en het archief over.

Vrienden van het museum presenteerden de afgelopen maanden verschillende plannen voor een doorstart. Onder andere de stichting Houd MuMa Open probeerde geld in te zamelen voor het museum, maar haalde de doelstelling van 300.000 euro bij lange na niet.

Volgens de stichting komt dat vooral doordat het museumbestuur totaal niet de indruk wekte het museum te willen redden. Daardoor was de Molukse gemeenschap niet bereid te investeren in een bij voorbaat kansloos plan, zegt de Stichting.

KLEINER
Een ander plan om met een kleiner museum en minimale openingstijden door te gaan haalde het ook niet. Volgens het bestuur waren die plannen onvoldoende om het museum meerdere jaren open te houden.

De stichting wil nu via een kort geding voorkomen dat heropening onmogelijk gemaakt wordt door de verkoop van de collectie en het gebouw. Ook vraagt de stichting volledige openheid van zaken over de keuze van het bestuur om het museum te sluiten.

Het museum werd in 1990 geopend na afspraken tussen de Nederlandse regering en Molukse organisaties en moest een levend monument zijn voor de Molukkers in Nederland.

geplaatst: 10-10-2012 14:13:05
update: 10-10-2012 15:37:34

Comments are closed.