Tuesday, June 18, 2024 15:14

Brenda Frans 11 sept. Muziek cafe Badcuyp Amsterdam aanvang 20:00uur

BRENDA FRANS -MUZIEKCAFE/BENEDEN/ENTREE €12.50

Datum
do, 11 sep 2014
Tijd
Aanvang: 20:00

SHARING HISTORY, LIVING THE MUSIC

T.S.Galloway / Robin van Geerke / Erik Robaard / Nanning van der Hoop / Ingmar Glerum / meer bijzondere gasten te verwachten

‘ een uniek en eenmalig muzikaal evenement vindt plaats’.

Rondom zangeres Brenda Frans wordt een line-up van grote diversiteit en allure gebracht:

TS Galloway (jazz-trombonist/componist/arrangeur o.a. Fra Fra Big Band, Count Basie), www.facebook.com/tillmongalloway)

Robin van Geerke (piano/arranger; o.m. Fra Fra Big Band; http://www.surinamstars.com/Robin%20van%20Geerke.html)

Ingmar Glerum (elektrische gitaar; vocals; Deventer Jazz Festival Award 2014 – www.artez.nl/conservatorium/Actueel/Deventer-New-Generation-Jazz-Award-voor-masterstudent-Ingmar-Glerum; http://youtu.be/_CwZ6xqSBw4)

Nanning van der Hoop (drums)

Herman Keppy (journalist en schrijver van het recent verschenen boek Pendek, waarin hij Indische en Molukse Nederlanders aan het woord laat over cruciale momenten in hun levensgeschiedenis. http://www.vanstockum.nl/boeken/indie-en-indonesie/duplicate_3870_romans/nl/pendek-keppy-herman-9789082063509/)

Wim Lohy (akoestische/klassiek gitaar)

Johnny Manuhutu (zanger/percussionist van de legendarische percussie-latin-rockband Massada)

Zeth Mustamu (percussionist van het eerste uur in Massada; nu predikant; http://tvblik.nl/het-vermoeden/zeth-mustamu)

Erik Robaard (contrabas;)

Voor het publiek wordt dit concert meer dan genieten van een avond topmuziek voor fijnproevers. Verschillende nationaliteiten, culturen, geschiedenissen, stijlen, religies en disciplines vormen samen de kracht van een nieuw geluid. Brenda Frans wil uiteenlopende vormen en muziekstijlen verbinden tot een nieuw muzikaal heden – een gemeenschappelijk heden. Het wordt een hartverwarmend cross-over cultuurevenement, waarin diverse tijdperken, stijlen en achtergronden terug te vinden zullen zijn. Uiteenlopende genres geven kleur aan deze avond: pop/jazz/wereldmuziek/klassiek/poëzie/proza.

Brenda Frans heeft in Nederland – en inmiddels ook Duitsland – een bijzondere naam opgebouwd. Zij is winnares van de Nationale Jazz Vocalistenprijs en heeft al eerder bijzondere producties gerealiseerd, waaronder ‘Sharing History, Living the Music’ MuMa, Utrecht, [X] december 2011, waarin een tribute werd gebracht aan ’60 jaar Molukkers in Nederland’ en fondsen ingezameld werden voor het voortbestaan van het Moluks Historisch Museum. Kenmerkend is de vanzelfsprekende en trefzekere manier waarop zij zich beweegt in uiteenlopende muzikale genres, van traditional tot soul, van klassiek tot jazz. Haar CD Touching Souls is uitstekend ontvangen door de muziekpers. (www.brendafrans.nl; http://youtu.be/o1RwA5tPK8A)

Brenda: “Toen De Badcuyp 9 september als datum voor dit concert voorstelde, was mijn eerste reactie: meen je dat nou? Nine-eleven is in ons collectieve geheugen geëtst als datum van haat, verwoesting en angst. Zij zeiden: ‘dat is jou wel toevertrouwd’. En ik dacht: ja het kan kloppen – als we er maar voor zorgen dat we van het probleem de bedoeling maken. Inmiddels inspireert die datum mij. De wereld schreeuwt oom vrede, om verbinding. Laten we op die datum maar met het tegendeel van verdeling bezig te zijn – met verbinding. Het is helemaal niet raar dat we dit juist vanuit de muziek doen. Met deze zeer diverse groep ze mensen – allemaal super-individuen met duidelijke eigen opvattingen over vrijheid – durf ik dat aan. Laten we zien hoe je eenheid creëert zonder woorden – op basis van authenticiteit.”

“Muziek heeft verbindende kracht. Musici zoeken in hun samenspel continu verbinding en de kortste weg naar de ziel. Goede muziek zonder authenticiteit bestaat niet. In dit concert lappen we de hokjes aan onze laars. Dat kan omdat we het met musici van deze allure doen. Vakmanschap en authenticiteit gaan hand in hand. Traditionals en modern: het kan prima samen – het creëert nieuw leven. Een avond met swingende retestrakke soul voor een dampende zaal is voor mij als zangeres niet wezenlijk anders dan een intieme avond met traditionals en microtonen.”

Comments are closed.